Primjena kiropraktike

Primjena kiropraktike

LUMBAGO

Lumbago može biti izazvan biomehaničkim poremećajem kralježaka, lošim držanjem, istezanjem mišića ili ligamenata, diskus hernijom ili disfunkcijom jednog ili više kralježaka što izaziva iritaciju živaca odgovornih za stezanje mišića u donjem dijelu leđa. Donji dio leđa podložan je snažnim mišićnim napetostima zbog pregibanja, istezanja i okretanja trupa. Te se napetosti odražavaju na diskovima, kralješcima, ligamentima i živcima.

Uzroci bolova u donjem dijelu leđa mnogobrojni su i nerijetko teško prepoznatljivi. Najčešće su neuromehaničke prirode:

 • artritis ili artroza,
 • pritisak i iritiranost korijena živaca na izlasku kralježnice (subluksacije),
 • urođena greška kralježnice,
 • loše držanje,
 • mlitavi i opušteni trbušni mišići,
 • bolest kostiju ili zglobova,
 • debljina,
 • primarni ili sekundarni rak,
 • sistemska bolest,
 • stres,
 • neki uvjeti rada.

Liječenje lumbaga i kiropraktika

Kiropraktičar smanjuje podražaj živca čime se poboljšava cirkulacija krvi u zahvaćenom području. Ako bol u slabinama potječe od istegnutih mišića klijent ubrzo osjeća veliko olakšanje. Ukoliko je bio istegnut ligament, potrebno je puno više vremena za njegovo vraćanje na mjesto, a ukoliko se radi o ozljedi diska potrebno je detaljno razraditi plan liječenja.
Liječenje lumbaga kiropraktičarskim metodama daje vrlo dobre rezultate. Smanjenje bolova često je trenutno, pa su nepotrebni izostanci s posla. Vrijeme ozdravljenja je često mnogo kraće kod liječenja kiropraktikom nego liječenja ostalom metodom.

IŠIJAS

Išijas je bol uzrokovana nadražajem ili pritiskom na korjen živca ischiadicusa, koji je najveći i najdeblji živac u ljudskom tijelu. Bol se osjeća cijelom dužinom živca, koji prolazi stražnjicom, stražnjim dijelom bedra i noge, te silazi sve do tabana. Nadražaj ili pritisak javlja se u dnu leđa. Uzroci išijasa mogu biti: nenadani pokret, krivi pokret, akumulirane ozljede, snažan napor kod žestokog kašljanja ili kihanja. Išijas se javlja progresivno ili nenadano, a može biti i rezultat traume koja se dogodila i prije nekoliko mjeseci ili godina. Pojaviti se može i dok hodamo ili spavamo. 90% slučajeva išijasa izazvano je pritiskom na korjen živca ischiadicusa između diska i intervertebralnih ligamenata, zbog poremećaja funkcije kralježaka, tj. subluksacije kralješaka. Vrlo je rijetka pojava da se pomaknuti kralježak samostalno vrati na mjesto. Zbog toga je potrebna pomoć kiropraktičara, inače se bol može vratiti. On uklanja uzrok nadražaja i bol istovremeno. Za ovu vrstu problema kiropraktičke metode su sigurne, prirodne i uspješne, bez lijekova i kiruškog zahvata.

UKOČENOST VRATA

Ukočenost vrata je bolest pri kojoj se javlja jaka mišićna bol praćena iskrivljenošću vrata i glave, što ograničava kretnje.

Postoje tri tipa ukočenosti vrata:

 • akutna,
 • ukočenost vrata praćena mišićnim grčem,
 • urođena.

Kiropraktikom se postižu izvrsni rezultati kod akutne ukočenosti i ukočenosti praćene mišićnim grčem.

Akutna ukočenost vrata – ukočenost se javlja poslije manje nezgode ili mu je uzrok reumatizam koji provocira upalu zglobova. Uzrok može biti i pomaknuće vratnog kralješka, tj. vertebralna subluksacija. Ukočenost se najčešće javlja prilikom buđenja, iznenada u toku dana ili poslije napora kada dolazi do kontrakcije vratnih mišića. Osobe koje pate od ovog tipa ukočenosti teško pomiću glavu zbog oštrih bolova. Uzrok akutne ukočenosti može biti i mikroozljeda zglobne pločice vratnog kralješka, koja može izazvati upalu koja iritira živce kod krivog pokreta. Posljedice su bolne mišićne kontrakcije vrata.
Ukočenost vrata izazvana mišićnim grčem - osobe koje pate od ukočenosti vrata izazvane mišićnim grčem podložne su nekontroliranim mišićnim kontrakcijama vrata koje izazivaju nelagodu prilikom rotacije i naginjanja glave.

Ukoliko se zanemari pravilno liječenje ove tegobe one mogu izazvati glavobolje ili respiratorne smetnje, poremećaje ravnoteže, artritis, artrozu, ukočenost ruku ili deformaciju kralježnice u visini vrata uključujući i okolnu muskulaturu. Ukočenost vrata je živčano-mišićno-skeletni problem i treba ga uzeti vrlo ozbiljno.

ARTRITIS

Artritis se odnosi na velik broj bolesti koje zahvačaju zglobove. Postoje dvije grupe bolesti zglobova:

 • sistemski artritis – upalna bolest,
 • osteoartritis – kod ove bolesti dolazi do artroze, odnosno oštečenja hrskavice.


Sistemski artritis napada sinovijalnu membranu koja prekriva hrskavicu zglobova i izlučuje tekućinu koja ih podmazuje. To omogućuje pokretanje zglobova. Ukoliko nastaje poremećaj u funkciji sinovijalne membrane (dolazi do njezinog trošenja), što uzrokuje bolove prilikom pokretanja zglobova. Sistemski artritis može zahvatiti sve zglobove, a napada ljude svih životnih dobi. Do njegove pojave dolazi prilikom smanjenja imuniteta pri čemu dolazi do imunoloških reakcija koje uzrokuju pojačano izlućivanje različitih kemijskih tvari. Te tvari izazivaju upalu zglobova što uzrokuje bol i ukočenost, a vremenom i deformaciju.

ARTROZA

Artroza je degenerativno oboljenje zglobova. Karakteristika artroze je degenerativno propadanje hrskavice i nekontrolirani rast okolnog koštanog tkiva. Propadanje hrskavice je polagano i progresivno što uzrokuje jako oštećenje hrskavice. Uznapredovali gubitak hrskavice razotkriva kost ispod nje, koja postaje odebljana i glatka zbog gibanja tijekom duljeg vremena. Kost postaje manje elastična i gubi sposobnost podnošenja opterećenja.

Uzrok postanka artroza nije poznat ali se smatra da ga može uzrokovati više faktora:

 • metabolički i endokrini faktori,
 • fakotri okoline,
 • mehanički – mikrotrauma uslijed čestog ponavljanja opterećenja nekog zgloba,
 • debljina – uslijed povećanog opterećenja zglobova koji nosi težinu tijela,
 • genetski faktori.


Bolest u svom početnom stadiju nema nikakvih simptoma. U uznapredovaloj fazi pojavljuje se blaga bol zatim prolazna ukočenost i smanjena pokretljivost koja je najviše izražena ujutro pri ustajanju što je prvi znak za uzbunu. Bolovi obično slabe preko dana, a pojaćavaju se u večernjim satima. Kiropraktičar može uz pomoć rentgenskih snimaka i pregledom dijagnosticirati to stanje, te s lakoćom intervenirati.

GLAVOBOLJE I MIGRENE

Postoji više vrsta glavobolja i migrena. Glavobolja je često tegoba, koja pogađa osobe svih životnih doba i oba spola. Neke su raširene po cijeloj glavi, a druge ograničene na točno određeno mjesto. Migrena je bol koja se javlja samo na jednoj strani. Bol se osjećao kad glavobolja ili migrena potječu od živca trigeminusa i od prva tri korjena vratnih živaca. Bol ne dolazi do mozga, budući da moždano tkivo nije osjetljivo i mozak ne boli. Glavobolja i migrena mogu biti izazvane širenjem krvnih žila, iritacijom ili upalom moždanih ovojnica, nadražajem ili pritiskom na osjetilne živce, grčem mišića vlasištva i povećanjem pritiska likvora.

Glavobolje i migrene mogu se pojaviti uslijed:

 • ozljeda,
 • tjeskoba,
 • stresa,
 • tlaka,
 • pojačanog umora bez odmaranja,
 • dužeg napora pri gledanju,
 • hormonalnih promjena,
 • mjesečnice,
 • konzumiranja nekih namirnica (čokolada),
 • promjene koncentracije nekih kemijskih tvari u živčanom sustavu (npr. serotonin).


Danas se smatra da su glavobolje i migrene uzrokovane biomehaničkim problemima nadražaja živaca vrata.

STRES

Stres je odgovor ljudskog organizma na fizičke i psihičke napore iz okoline. Postoji dobar i loš stres. Loš stres često je odgovoran za arterijsku hipertenziju, čir na želucu, mišićnu napetost u grlu, leđima, glavi, osjećaj knedle u grlu, nervozni smjeh, drhtanje, nekontrolirani plač, razdražljivost, pretjerano znojenje... Novija znanstvena istraživanja spominju i rak kao mogući rezultat produženog stresa. Stres može izazvati bolest, razvod, frustracije, preseljenje, promjena posla, problemi na poslu, stalna buka, mržnja, bijes, problemi u kući. Prilikom stresa dolazi do neravnoteže autonomnog živčanog sustava. Autonomni živčani sustav sastavljen je od simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava. Uslijed stresa pojačava se rad simpatičkog živčanog sustava, dolazi do neravnoteže sa parasimpatičkim živčanim sustavom.

ASTMA I BRONHITIS

Organi za disanje povezani su s autonomnim živčanim sustavom koji nadziru i usklađuju njegov rad. Živci koji reguliraju rad dišnog sustava potiječu iz moždanog debla (vagus) i izlaze iz kralježničke moždine (međurebreni živci) u visini vratnih i prsnih kralježaka. Ukoliko je neki od kralježaka pomaknut sa svoga mjesta, sputava se živčani podražaj, što ometa i smanjuje njegove funkcije.

Kiropraktika se pokazala vrlo uspješnom u liječenju astme i bronhitisa kod starijih osoba kao i kod djece i adolescenata. Pomoću kiropraktike astma se može dobro kontrolirati, što znatno unapređuje kvalitetu života oboljelih.


Predbilježite se!

Kontaktirajte doktora Ivanova i predbilježite se za probni tretman na daljinu:

Pon-pet: SMS od 00-24h ili pozivom od 08-20h.

Mobitel +385 91 783 0264

Obavezno ostaviti ime i prezime na SMS.