Kiropraktika i ljudski organizam

Kiropraktika i ljudski organizam

Naše tijelo ima vlastiti komunikacijski sustav koji obuhvaća mozak, leđnu moždinu i živce. Zbog svoje važnosti taj sustav je u cijelosti zaštićen kostima, lubanjom i kralješcima. Živčane stanice i živci prenose ''naredbe iz mozga'' u različite dijelove tijela, što omogućava funkcioniranje svih procesa u tijelu. Kada živčani sustav radi neometano, komunikacija između različitih dijelova tijela je dobra i tijelo je zdravo.

Već i manji poremećaj u živčanom sustavu izaziva usporavanje ili prekid prijenosa poruka, koje mozak šalje organima preko živaca. Kralježnica je sastavljena od 24 pokretna dijela, pa se može okretati i savijati. Između kralježaka ugrađeni su elastični diskovi koji ublažuju udarce i trenje. Sila koja opteraćuje kralježnicu u našem svakodnevnom životu, ublažuje se pomoću diskova.

Prilikom preopterećenja, uslijed nepravilnog držanja, kralješci se pomiću iz svog prirodnog položaja. Tijekom vremena oni se pomiću i postepeno pritišću živce koji na tom mjestu izlaze iz kralježnice.

Ako se jedan ili više kralježaka pomakne s mjesta, to izaziva poremećaj cijele kralježnice, koja se nastoji prilagoditi nastalom poremećaju, tako da se pomiču i drugi kralješci ne bi li ispravili početnu nepravilnost.

Na taj način dolazi do pritiska na leđnu (kralježnilku) moždinu koja prolazi kroz kralježnike. Tada dolazi do neusklađenosti između mozga i drugih organa i tjelesne funkcije počinju slabiti, tijekom duljeg vremenskog perioda pojavljuje se bolest.

Kiropraktika se bavi cijelovitošću živčanog sustava. Njen pristup teži za uspostavljanjem i održavanjem najpovoljnijeg funkcioniranja živčanog sustava ispravljanjem neprirodnih odnosa u tjelesnoj građi – drugim riječima, kiropraktika pomaže tijelu da se ispravi, koristeći svoju prirodnu sposobnost vraćanja u prirodno stanje. Krajnji joj je cilj uspostavljanje ravnoteže živčanog sustava, drugim riječima svih tjelesnih funkcija.

Kiropraktičar će ocijeniti vaše držanje i provjeriti nepravilnosti kralježnice. Kiropraktičarski tretmani vraćaju ravnotežu vašem koštanom i živčanom sustavu i tako pridonose vašem boljem zdravlju. Kralježnica najviše utječe na naše držanje. Da bismo bili zdravi, naša kralježnica mora biti u odličnom stanju. Kada je kralježak pomaknuti sa svoga mjesta, dolazi do pritiska na živce leđne moždine što uzrokuje smanjeni dotok živčanih impulsa u vašem tijelu.

To je tzv. SUBLUKSACIJA KRALJEŠKA. Između kralježaka prolaze živci koji prenose poruke iz mozga prema organima, tkivima i stanicama tijela. Kada se jedan kralježak pomakne, drugi kralješci nastoje održati ravnotežu i preuzeti funkciju pomaknutog kralješka. Poremećaj kralježnice umanjuju sposobnst našeg organizma da se brani od negativnih utjecaja. Izuzetno je važno da kralježnica zadrži prirodnu elestičnost i da ne bude izložena iritaciji živaca, kako bi tijelo uspješno funkcioniralo.

Kralježnica je neprestano pod pritiskom sile gravitacije. Dugotrajno sjedenje, stajanje i loš položaj tijela izazivaju dodatni pritisak na kralježnicu. Ako svemu tome dodamo neku lakšu ili težu ozljedu – stres, nezdrav način života, uzimanje lijekova - možemo uvidjeti kolikom je opterećenju naše tijelo svakodnevno izloženo.

Kiropraktika je odlično sredstvo za održavanje tijela u dobroj kondiciji. Ona od samih početaka ističe pojam ''zdravog stanja'', te se bavi uzrokom zdravstvenih tegoba, a ne samo simptomima. Ispravljanje kralježničke subluksacije poboljšava vašu sposobnost u pronalaženju i zadržavanju savršenog zdravlja. Kiropraktika je sigurna i učinkovita zdravstvena grana koja pomaže tijelu da bez lijekova i kirurških zahvata povrati prirodnu ravnotežu, a korisna je za osobe svake dobi i svih stanja.


Predbilježite se!

Kontaktirajte doktora Ivanova i predbilježite se za probni tretman na daljinu:

Pon-pet: SMS od 00-24h ili pozivom od 08-20h.

Mobitel +385 91 783 0264

Obavezno ostaviti ime i prezime na SMS.